|
Sail Watch - Raport 2008 |
| Autor |
Wiadomość |
mlesky
Administrator

|
Wysłany: 2009-05-27, 22:30 Sail Watch - Raport 2008
|
|
|
Na stronie Sail Watch'a pojawił się właśnie pełen szczegółowy raport z jego działania w sezonie 2008. Sail Watch - raport 2008
Poniżej skrót:
Na przełomie maja i czerwca 2008 zakończyliśmy budowę infrastruktury informatycznej służącej gromadzeniu numerów telefonów i ich obróbce do postaci list.
System swoje działanie zaczął 21 czerwca 2008 i od razu, pierwszego dnia konieczne było wysłanie ostrzeżenia. O godzinie 15.01 zostały rozesłane SMSy z informacją o zbliżającej się burzy. Po około pół godziny nadeszła bardzo silna burza.
SMSy z prognozą wysyłane były codziennie do 30 września.
W tym okresie dziesięciokrotnie konieczne było wysłanie ostrzeżenia.
Liczba abonentów Sail Watch systematycznie rosła aby w szczycie osiągnąć ponad pięciuset abonentów (16 sierpnia).
Łącznie złożono 2535 subskrypcji. Zakładając, że na każdym jachcie pływa średnio około 4 osób pod osłoną systemu było około dziesięciu tysięcy żeglarzy!
Codzienna prognoza zawiera podstawowe dane, jakie mogą zmieścić się w jednym SMSie.
Prędkość i kierunek wiatru, temperaturę, zachmurzenie, opady. Czasami (zależnie od ilości wykorzystanych znaków) słowo o pogodzie na następny dzień.
Treść przykładowego SMSa z prognozą
----------------------
Prognoza na 20.08 - Gizycko
wiatr: 3-4B, 17-25km/h S-W
Temp 27 C
zachmurzenie:30-50%
Opady: brak
Jutro pochmurno, ponizej 20 C
Pomyslnych wiatrow
Roza:-)
----------------------
Liczby
W ciągu całego okresu wysyłki rozesłano:
99 komunikatów z prognozą pogody
10 ostrzeżeń
2 komunikaty testowe
dało to łącznie: 23.050 pojedynczych wiadomości SMS
Najwięcej SMSów (494szt) wysłano 16 sierpnia (liczba abonentów była w tym dniu wyższa, ale nie wszyscy subskrybują SMSy z prognozą, a ostrzeżenia tego dnia nie było)
Najmniej (15szt) 17 i 30 września.
Przeciętny SMS dostarczany jest do subskrybenta serwisu w ciągu 15 sekund od wysłania.
W sezonie 2008 system wysyłał ostrzeżenia dziesięciokrotnie. Łącznie ostrzeżono 2.615 załóg jachtów. (faktycznie nieco mniej, gdyż część SMSów z pewnością była wysłana do członków tej samej załogi więcej niż raz).
Na podstawie dobrowolnej ankiety, którą wypełniła większość użytkowników wynika, że większość z nich posiada patent żeglarza jachtowego i pływa jachtem około 7 metrów długości.
(Szczegóły w tabelach w raporcie)
Głównym źródłem informacji na temat istnienia systemu okazała się poczta pantoflowa.
Większość osób dowiedziała się o Sail Watch od znajomych. (do tej pozycji zaliczano takie wpisy jak od przyjaciela, żony, ojca, matki, syna, „od Matyldy”, od Bartka, od żeglarzy itp.).
Ogromnym źródłem informacji był Internet. Niewielki udział (jak na oczekiwania) miała prasa żeglarska, radio i TV. Warte zaznaczenia jest, że o systemie informowali swoich klientów armatorzy – 19 przypadków. 3 osoby zostały też poinformowane o istnieniu Sail Watch od ratowników WOPR. Tak mała liczba wydaje się dziwna. Być może WOPR utożsamia się z nieistniejącym „konkurencyjnym” systemem swojego sponsora i z tego powodu nie informuje zbyt chętnie o istniejącym systemie bezpieczeństwa...
Z danych tabeli (zawarta w raporcie) wynika, że stosunkowo mało informacji docierało do użytkowników za pośrednictwem prasy żeglarskiej. Wszystkie polskie tytuły żeglarskie łącznie dotarły z informacją do podobnej liczby żeglarzy co sam Zbigniew Jatkowski przy pomocy swoich serwisów...
Wynika to z małego zainteresowania prasy, która zamieściła marginalne wzmianki. Sposoby zwiększenia bezpieczeństwa są jednak bardzo ważne dla środowiska żeglarskiego. Wywnioskować to można z liczny osób, które dowiedziały się o systemie od znajomych i z internetowych społeczności (for, portali) gdzie system był przedmiotem żywego zainteresowania środowiska.
Do refleksji skłania fakt, że ani jeden użytkownik systemu nie dowiedział się o nim za pośrednictwem Polskiego Związku Żeglarskiego...
Udostępnienie systemu przez Różę Wiatrów i jego działanie spotkało się z niemal jednomyślnie pozytywnym odbiorem.
Do operatora systemu spływało bardzo wiele pozytywnych opinii i liczne podziękowania od subskrybentów, którzy korzystali z usług systemu.
Wiele osób sugerowało założenie konta bankowego, na które można by wpłacać dobrowolnie kwoty na działanie Sail Watch (operator nie ma w planach wprowadzania żadnych – nawet dobrowolnych opłat) a nawet wysłanie butelki jamajskiego rumu na adres Róży Wiatrów
Głosy krytyczne odnosiły się głównie do ograniczeń w długości subskrypcji. Postulowano dowolnie długi okres dostępu do systemu.
Pojawiło się sporo próśb o przesunięcie godziny wysyłki prognozy na 09.00, gdyż o ósmej sporo osób jeszcze śpi i SMS ich budzi.
Dziękujemy za wszelkie opinie. Te pozytywne podtrzymują na duchu i pozwalają wierzyć w sens przedsięwzięcia. Te krytyczne wskazują co należy poprawić i umożliwiają ulepszanie systemu.
Plany na sezon 2009
Od początku maja 2009 trwają prace nad modernizacją oprogramowania. Od 21 maja można się rejestrować w systemie, jednak do 17 czerwca będą trwały testy nowych rozwiązań i dopiero subskrypcje złożone po tym dniu będą realizowane.
Prognozy będą wysyłane od 21 czerwca. Przychylając się do licznych próśb użytkowników prognozy będą wysyłane o dziewiątej, nie o ósmej rano.
Linki
Pełna treść raportu
Sail Watch - subskrypcja
Róża Wiatrów – o firmie
O całości systemu bezpieczeństwa Róży Wiatrów, którego częścią jest Sail Watch |
_________________ koordynatorDZIAŁAŃnawodnych na http://www.roza.pl rejsy i obozy żeglarskie - Mazury...
i http://www.obozy.mlodziezowe.com.pl obozy młodzieżowe |
|
|
|
 |
sinkrak
Gość
|
Wysłany: 2009-07-09, 19:04 ostrzezenia dla zeglarzy
|
|
|
doskonala sprawa korzystalem w zeszlym roku praktycznie dwa razy /syn byl ze mna drugi raz/ wielkie dzieki od zeglarzy
w tym roku juz jestem zarejstrowany |
|
|
|
 |
Kuba
Gość
|
Wysłany: 2009-07-12, 16:58 działanie systemu
|
|
|
| korzystałem z systemu przez 2 tygodnie ale ponieważ na mazurach siedzę do końca września chciałem przedłużyć sobie meteo na następne dwa tygodnie kiedy chciałem się ponownie zalogować wyświetlił się komunikat że mój numer jest już w bazie czy to znaczy że już nie mogę w tym roku korzystać z z ystemu? |
|
|
|
 |
mlesky
Administrator

|
Wysłany: 2009-07-13, 09:32
|
|
|
Owszem.
System jest przeznaczony dla amatorów. Żeglarzy spędzających na Mazurach wakacje.
Ma stanowić osłonę dla mało doświadczonych.
Cały sezon pływają przeważnie zawodowcy. Zachęcam kolegów z innych firm do tworzenia dla swoich sterników i klientów własnych systemów ostrzegania.
Zasady korzystania z systemu są jasno opisane na stronach: www.ostrzezenia.zeglarskie.info
[ Dodano: 2009-07-13, 09:33 ]
Na stronie głównej. Nad formularzem subskrypcji jest wyraźnie napisane:
"Maksymalny czas na jaki można zamówić serwis to 15 dni" |
_________________ koordynatorDZIAŁAŃnawodnych na http://www.roza.pl rejsy i obozy żeglarskie - Mazury...
|
|
|
 |
Ziemo
Różowy V.I.P Dr Jeckyl :)

|
Wysłany: 2009-07-16, 19:46
|
|
|
W takim razie będziemy do Ciebie dzwonić codziennie rano z pytaniem o pogodę... |
|
|
|
 |
mlesky
Administrator

|
|
|
|
 |
Pacza
Gość
|
Wysłany: 2009-07-30, 09:28
|
|
|
| mlesky napisał/a: | Owszem.
System jest przeznaczony dla amatorów. Żeglarzy spędzających na Mazurach wakacje.
Ma stanowić osłonę dla mało doświadczonych.
Cały sezon pływają przeważnie zawodowcy. [/b] |
Hym... czyli jeśli ktoś jest amatorem i spędza na mazurach miesiąc to już jest uważany po 2 tygodniach za zawodowca? Absurd!
Jestem sternikiem jachtowym z kilkutysięczno godzinnym stażem morskim w tym kilkuset godzinnym skipperskim na jachcie morskim czy to znaczy ze jestem zawodowcem? Na morzu odbiór prognozy codziennie jest wymogiem bezpieczeństwa a np Deutschland Funk nadaje profesjonalna prognozę 3 razy dziennie czy Róża Wiatrów nie może pójść w ich ślady i wspomóc wszystkich żeglarzy mazurskich?
Bo czy "zawodowi" żeglarze mają pływać mniej bezpiecznie?!?!
A ogólnie wielki plus dla was Panowie za taki serwis!
Tylko może warto przemyśleć o długotrwałość subskrypcji... może 2 tygodnie darowe a później za drobną odpłatą jeśli chodzi tylko o koszty? Ja bym na takie coś poszedł bardzo chętnie i myślę że cała rzesza odpowiedzialnych żeglarzy też!
Pozdrawiam i dzięki Panowie! |
|
|
|
 |
mlesky
Administrator

|
Wysłany: 2009-07-30, 18:08
|
|
|
| Istnieje płatny serwis na pogodynka.pl Z niego można skorzystać jeśli chce się otrzymywać więcej informacji. |
|
|
|
 |
wodnymiś
Gość
|
Wysłany: 2009-08-12, 13:47
|
|
|
| a jak wziąlem na tydzien, a teraz po miesięcznej przerwie chcę jeszcze raz wziąc na tydzien to tez sie nie da ? mimo ze to razem 14 dni (czyli mniej niz 15). smutek. |
|
|
|
 |
andrzej
Gość
|
Wysłany: 2009-08-14, 13:11 Bardzo dobry i mądry system
|
|
|
Witam z systemu korzystałem już w poprzednim sezonie i jestem bardzo zadowolony.Wreszcie coś porządnego widomość sms dociera praktycznie wszędzie na WJM.W porę można uniknąć zagrożeń i niepotrzebnych stresów.
Pozdrawiam Andrzej |
|
|
|
 |
Bartek
Gość
|
Wysłany: 2009-08-19, 18:01 Ostrzeżenia żeglarskie
|
|
|
| Sprawa wygląda następująco. Dzień przed terminem zakończenia powiadomień przez system należy "zrezygnować" na stronie z możliwości dostawania ostrzeżeń i ponownie się zarejestrować podając nowe daty. ale jeśli ktoś jest doświadczonym żeglarzem i ma pojęcie o prognozie i czyta niebo cały czas to nie potrzebuje takich systemów, chodź uważam że wspaniałym pomysłem było stworzenie takiej bazy, która rozsyła wiadomości o pogodzie. Pozdrawiam, stopy wody pod kilem! |
|
|
|
 |
Paulina
Różowy V.I.P

|
Wysłany: 2009-08-23, 23:49
|
|
|
| A nie dałoby się tak wieczorem wysłać przewidywanej prognozy pogody na dzień następny? Tak wiem, można sobie samemu wyczytać, meterologia i te sprawy, ale zawsze coś... |
_________________ "...Trzeba żeglować, żeby żyć. Czuwaj Ahoj kurs- dzień..." |
|
|
|
 |
mlesky
Administrator

|
Wysłany: 2009-08-24, 08:06
|
|
|
A po co?
I tak wieczorem nie płyniesz nigdzie. Jak dostaniesz prognozę rano, to jest o jakieś 12 godzin późniejsza i przez to trafniejsza. |
|
|
|
 |
Paulina
Różowy V.I.P

|
Wysłany: 2009-08-24, 20:26
|
|
|
| Ale wieczorem niektórzy planują trasę i jakaś wskazówka/potwierdzenie spostrzeżeń wieczornych pomogłoby w tym. Wieczorem i rano sms. |
_________________ "...Trzeba żeglować, żeby żyć. Czuwaj Ahoj kurs- dzień..." |
| Ostatnio zmieniony przez Paulina 2009-08-24, 20:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Szaman
Różowy V.I.P

|
Wysłany: 2009-08-24, 23:09
|
|
|
Korzystałem z smsów przez dwa tygodnie i zauważyłem, że w tym roku prognozy były niemal w 100% trafne. W zeszłym było trochę gorzej. Dlatego wszystkim polecam Sail Watch, choć widzę jeden poważny minus systemu. SMS o 8.30 to kiepski pomysł na urlopie. Żeby był choćby o 9 albo 9.30 |
_________________ Pozdrawiam
Mariusz Główka
Szaman |
|
|
|
 |
|
|